aяgument of peяihelion Profile picture
Feb 14, 2019 5 tweets 2 min read
muallim bey biliyordur lakin, muhabbet acmak icin alıntılayayım :)

beş madde önemli;

☝️anlamlandırılamayan dil görece hızlı gelir.

✌🏻hece başına düşen ortalama information density (bilgi yoğunluğu) arttıkça sesletim hızı “azalıyor”.

✋bazı diller bazılarına göre hızlı

#Chain “ne ya-pı-yor-sun lan man-yak-mı-sın”
bu heceler tek tek incelendiğinde hecebaşına düşen anlam yoğunluğu pek kayda değer değil. türkçe nispeten hızlı bir dil.
linguistlere göre, hece/anlam yoğunluğu en sağlam dil vietnamca. vietnamca’yı referans olarak 1,0 kabul ediyorlar...
Feb 10, 2019 8 tweets 3 min read
some old people are oppressed by the fear of death. in young, there’s a justification for this feeling. young ,who have reason to fear that they’ll be killed in battle, may justifiably feel bitter in the thought that they were cheated of the best things that life has to offer... but in an old man who has known human joys and sorrows, and has achieved whatever work it was in him to do, the fear of death is somewhat abject and ignoble...
Feb 8, 2019 4 tweets 1 min read
bilim yatırımlarının, olası pratik çıktıları üzerinden değerlendirilmesi naif bi kısırlık getirir. pratik, içinde bulunulan zamanın ruhu/perspektifi ile tanımlanacağından ve o perspektifi de yine ancak bilimin kendisi değiştirebileceğinden “ne işimize yarayacak” sorusu naif... işe yararlığın zaman içindeki değişkenliği+bilginin asist edeceği başkaca nice teorilerin olabileceğini bilmek lazım. bilgi, hiç haberdar olmadığın bir teoriyi daha işe yarar hale getirebilir (this kills the ilk naiflik) + X-sene sonra işe yarayabilir (destroys the second one)
Feb 7, 2019 6 tweets 1 min read
“an atheist has to know a lot more than I know. an atheist is someone who knows there is no god”

sen çok büyük adamsın carl sagan. celal bey sagan’ı tanımış. arkası boşmuş sagan’ın.
ben tanımadım. celal hoca’yı severim ama mesela bizzat tanısaydım x bir bağlam özelinde arkası boş diyebilirdim. bunlar normal. herşeyi false dichotomy esaretinde düşünüp yargılamamalı. yani “ya celal, ya carl” diye bişey yok
Feb 3, 2019 19 tweets 5 min read
gezegen olusumunu tetikleyen ilk dinamik sanilanin aksine kutlecekimi degil, disk halkasi boyunca akis duzensizligi (stream instability).
%99 gaz (He, H), %1 kucuk çakıl taslarindan (buz/kaya parcalarindan) mutesekkil minnos bi kontrol hacminde olup bitenler pek bilinmez.. gaz ve çakıl grubu yıldız etrafındaki diskte farklı hızlarda döner. gaz daha yavaş olduğu için kayacıklar dönüş sırasında karşı rüzgara (headwind) ve yüksek sürtünme kuvvetine maruz kalır. bu yüzden de kümeleşme eğilimindedirler. yekpare kütleye hava direnci nispeten azdır.
Feb 2, 2019 4 tweets 2 min read
kütleleri aniden anormal büyümüş gaz devlerinin mars-jüpiter arasındaki ana asteroid kuşağından hemen sonra başlaması tesadüf değildir (bkz: frost line)
en.m.wikipedia.org/wiki/Frost_lin… jüpiter’den neptün’e doğru gaz ve buz devlerinin kütleleri azalarak ilerlemesi gerekiyorken, neptün’ün uranüs’ten büyük olup hala daha uzakta ikâmet etmesinde şüphesiz nice ibretlik okuma vardır.
(bkz: nice solar system model)
Feb 1, 2019 9 tweets 3 min read
şu münazarada beyin fırtınasıyla spontane çıkan mini bir Pluto savunusu yapayım mı size? 😊boncuğu tekrar gezegen statüsüne alalım mı? biraz geyik, biraz ciddi ortaya bi flôd olsun..
(-vicdanımızda gezegen yapmak için bazı “bahaneler” vereyim, bize ne IAU’ten 🙃) bilimin her türlüsüne gönül vermiş arkadaşlardan (bilim felsefesi de dahil) bir noktada yardım isteyeceğim. özellikle tıp/biyoloji alanındaki dostlar o konuda etkileşim verebilirse ortak bişeyler çıkarabiliriz belki. taksonomi nasıl yapılır konusuna bağlayacağım çünkü :)
Jan 29, 2019 8 tweets 2 min read
“friedrich engels, so do i“ deyip engelliyorum artık.
siz de öyle yapın. friedrich gibi olun. o engelliyorsa siz de engelleyebilirsiniz. can sıkmaya, sinir bozmaya değecek bişey yok bu mecrada..
ciddiye almayın. cahilin karşısında kitap gibi sessiz ol, ya da işte aptalla tartışma dışarıdan bakan farkı anlayamayabilir gibi vecizler belli tecrübeler sonrası söylenmiş. belli ki bişeyler işe yaramamış.
mars’ta sondaj yapılan bi çağda, dünyanın düz olmadığını anlatmaya çalışmak çok maliyetli.
Dec 18, 2018 13 tweets 4 min read
zeka (her ne ise) iki ceşit olduğu söylenir biliyosunuz. akıcı ve kristalize tip zeka.

o ayrı bi tartışma konusu. jenerasyon geçişlerindeki flynn etkisi falan karışık ve akademik konular.
benim meramım biraz başka. bu iki tip zekanın harmanıdır belki...

thoughtco.com/fluid-crystall… evrim sürecinde ayrıştığımız nokta konuşma, iletişim, sonra yüksek bilinç derecesi ve nihayet zeka olabilir. yani bir şekilde elenmemişsek bunun sebebi bizi ayrıştıran özelliğimiz zeka olsa gerektir.
nasıl kantite edilir bilemem ama kalitesi gayet rahat ölçülebilir bu minvalde.
Dec 2, 2018 19 tweets 4 min read
“triad” testleri var. bilişsel/kültürel farklılıkları yakalayan test setleri bunlar.
uzakdoğulu -UD- (çin/japon) ve batılı -WD- (avrupa/amerika) bireyler arasında çok bariz farklılıklar veriyor. niçin deyince karşımıza “pirinç” çıkıyor. başlayalım.. #TarımBilişselZincir heheh “tren-otobüs-ray” kelimeleri uzakdoğulu ve batılı bireylere gösterilip iki tanesini seçmeleri isteniyor.
batılı (us/avrupa) yoğunlukla tren ve otobüsü seçerken uzakdoğu (çin/jap.) ısrarla tren ve ray ikilisini seçiyor.
buraya sonra geleceğim.. lakin testlere devam edelim :D
Dec 1, 2018 10 tweets 3 min read
japonca’da “varlık” fiili canlı ve cansız obje için değişiyor. “aru” ve “iru”
yatağın yanında bir çekmece var’ derken varlık yüklemi için aru, yatağımda böcek var derken iru (doğal). almanca’da isim önlerine gelen eril/dişil/nötr artikeller (gramer). ingilizce’de he/she (doğal).. cins bazlı ayırma babında dünya dilleri dört çeşit. bu ayrımı doğal bağlamda yapanlar, gramerde yapanlar, her ikisi, yahut hiç cinsleme yapmayanlar. türkçe de hiç yok misal.
cinslemeler de ya japonca’da olduğu gibi canlı/cansız bağlamında, yahut erkek/dişil bağlamında ayrımlar...
Nov 29, 2018 10 tweets 2 min read
zorlama türkçe kullanılmasında rasyonel bi endişe olmadığını düşünüyorum.
heat exchangers seçmeli dersini müxendislik fakültelerinde ısı değiştirgeçleri diye falan vermemek lazım. vizyon lazım.

emperyalizm romantikliği, zamana ve mekana hükmedememek zevzekliğine işaret.. dil, dünyayı algılama ve onu dışavurma dinamiklerini belirler. kelimeler belirlemez. dilin yapısı, tonlamalarınız, kelime haznenizi mevcut gramer içre kullanışınız -ki bu karşınızdakinin anlayışına da bağlıdır- sizi siz yapar. bu creole değil, iletişim devrimine adaptasyon.
Nov 14, 2018 5 tweets 1 min read
bağlam dışı eleştirin en dangalakçası “anonim hesap” argümanı. bu ekseriyetle kontrolü kaybettikten hemen sonra geliyor. en temelde de ad hominem.

en acısı; aynı dingiller roosevelt alıntılarıyla great minds discuss ideas’tan girip small minds discuss people’dan çıkıyor ruğzvelt’in aforizması saçma sapan bi aforizma bu arada. lakin çelişki epeyi garip. “göğsünü gere gere” konuşacaksın argümanı çok fazlaca çankırı yöresinden kokuyor. bağlam eleştirisi yapmayı ve onun üzerinden tartışmayı acil öğrenmesi lazım herkesin. güzel bi bias-killer çünkü
Sep 22, 2018 7 tweets 3 min read
“bence ihtihar, arkada kalanlara yonelik agir bir suclamadir” diyordu ismet bey. {nbc de bir nevi teyit etmis}
intihar haberleri sonrasi yapilan elestirileri ve degerlendirmeleri bu acidan da bakarak yapmak lazim bazen.
psikolojikmis. cidden mi?
geride kalanlarda da ithamlari uzerilerine (sisteme) almaktan kacis mekanizmasi, intihar edeni direkt hedef alan yorum ve elestiriler yoluyla mi calisiyor acaba?
psikolojisidir, onurudur, karakteri saglamdir/zayiftir vs.

enteresan bi düstura sahip geride kalanlarin normatifleri
Sep 21, 2018 14 tweets 4 min read
su gibi ömrümüz olsun. ortalama yasam beklenti sürelerimizi 150-200 senede ikiye katlayan en ciddi 50 icadimiz. tuvaletten su klorlamaya, kan naklinden antibiyotiklere, asilara ve pastorizasyona tam liste.
bilim de bilim. neymis bu bilim?
visualcapitalist.com/50-important-l… neymis bilim. ben size söyleyeyim. en basta gözlemci yanilgisi (observer’s bias)
bakin üstad feynman, gerceklesip bitmis seyler üzerine ihtimal hesaplamak basitce naifliktir der. biraz naiflik yapalim. lakin sonunda nasil da “yapmamiz gerekiyormus bazen a aa😱” sonucuna gelecegiz
Sep 14, 2018 5 tweets 1 min read
dizisi cekildi, halka arz edildi, uzerinden fena paralar da kazanilmadi hani ☝️☺️
this means, my friend, sevimli enough :)
{adam bariz katil bu arada}
gelmis gecmis en sevimli kardesimiz. lafim sosyal medyaya degil. ama surasi kesin ☝️, topluluk halinde normatif ikiyuzluluk yaparken mutlaka (-mecburen) katilleri sevimli gosterme egilimi var bizde.
Sep 10, 2018 4 tweets 2 min read
arapca ile cince ayni etikette, ustelik bira sisesinde a aaaa 🤭😱 😮 ciler icin.. bira xinjiang -uygur- birasi.

~milör mode on~

nefis diyemeyecegim😑

bol yagli koyun etini rahat öldürsün diye salt (malt degil☝️) serbetciotu+alkolden imal edilmis gibi..

~milör mode off~ mekanda nefis bi uygur sarkisi caliyor ve shazam besinci kez sarkiyi bulamadi. iki gun once de bi filmden ali riza binboga’nin baharim sensin’ini bulamamisti! (o versiyon cidden nefismis)
gittikçe bi adamsendecilik tavrı geliyor bence şazama. nedir?
Sep 8, 2018 7 tweets 3 min read
DART mission uzerine john hopkins universitesi ile calismalar devam ededursun, size 1490 senesinde vuku bulmus ilginc bir meteor olayindan bahsedeyim. tunguska hadisesini bilmeyeniniz yok. fakat 1490 kisinda çin’in qingyan sehrinde vuku bulmus (-olasi) felaketten pek soz edilmez.
adsbit.harvard.edu/cgi-bin/nph-ia…
Sep 5, 2018 4 tweets 2 min read
bilim
bilim
bilim,
neymis bu bilim?

senede bir kez verilmesi gereken doz surada; (-anlatilacak her seyi anlatmislar)

theconversation.com/what-exactly-i… neden bilim bilim diye bagirip duruyoruz? cok mu guveniyoruz sizce? yazdigimiz tezin ortasinda defalarca yalinayak basi kabak kalmadik mi saniyorsunuz? deli miyiz biz yav? var mi baska tutunacak rasyonel dal? suradan;
theconversation.com/why-should-we-…
Sep 3, 2018 8 tweets 2 min read
ilginctir, kümeleşmek bize pek yaramıyor.
neolitik devrim sonrası kümeleştik (tarım geçişi), hop! koleradır vebadır yakamizdan dusmedi.
sonra iletişim devrimi yaptık. internet, tivitır, feysbuk vesair (soner y.-canan k. gecisi) yine kümeleştik.
hop, aşı karşıtlığı belası... su grafik 11.000 sene onceki ilk kumelesmeyi ve getirdiklerini guzel anlatiyor. bir 11.000 sene sonra “introduction of internet” noktasini hangi trendleri tetiklerken gorecekler cok merak ediyorum.
Sep 1, 2018 4 tweets 2 min read
peter wason’in 2-4-6 deneyi de meshurdur. beyefendiyi su meshur 4 kart deneyinden taniyoruz. hani sonunda meta kosullu mantiktan yoksun oldugumuzu ve nihayet hepimizin aslinda sözelci (sosyal) oldugunu haykiran deney :D
2-4-6’da deneklere belli bir mantik oruntusunde olacak sekilde uc sayi verilecek. deneklerin amaci “mantik oruntusunu bulmak”. nasil bulacaklar? onlar da mantik oruntusu tahminleriyle uclu setlerle sayi soyleyecekler. deneyci ise oruntu dogru/yanlis diyerek yonlendirecek..